7 dolog, amit nem tudtál Arany Jánosról

2005.06.22

Arany János életrajza nem olyan figyelemfelkeltő, mint a kortárs Petőfié. Az irodalomban betöltött szerepe, azonban hozzá hasonlóan nagy és pótolhatatlan. 
Íme néhány érdekes információ a legnagyobb ballada írónkról. 

1. Írni és olvasni otthon a szüleitől tanult meg.

A régi magyar nyelv, amit apja tanított neki, annyira megtetszett neki, hogy a későbbiekben ellenezte a nyelvújítást.

2. 16 évesen megspórolt pénzéből fizette a debreceni református kollégium költségeit, állandó munkája volt, valamint németül és franciául tanult.


3. Arany sokáig még csak nem is gondolkodott írói pályán!

"Hírlap is alig fordult meg kezemben" -írja Arany jegyzősége első éveiről. Shakespeare és Szophoklész fordítására is Szilágyi István, volt diáktársa biztatta.

4. Elveszett alkotmány című komikus eposzát úgy írta meg, hogy előtte soha semmi hasonlót nem írt.

Mégis megnyerte a Kisfaludy Társaság egyik irodalmi pályázatát!

5. Arany János és Petőfi Sándor barátsága a leghíresebb és legerősebb barátságok közé tartozik a világirodalomban, és mondhatjuk a legtartalmasabbnak is, mivel csak 2 és fél évig ismerték egymást!


6. Lánya halála annyira megrendítette, hogy nagyon rövid idő alatt teljesen megőszült!

Költészetén is meglátszódott a csapás. Szinte egy évtizedig nem írt semmit. Amikor verset kezdett írni lánya emlékére, a negyedik sor után abbahagyta, s ezt írta füzetébe a folytatás helyett: "Nagyon fáj! nem megy!"

7. Arany János sok időt töltött a Margitszigeten. Egyszer József főherceg meglátta a költőt az egyik padon, amint éppen ír valamit.

Megállt a háta mögött és rápillantott a papirosra. Arany éppen verset írt, a következő címmel: "A tölgyek alatt". József főherceg tréfásan megszólította:

- Úgy látom, kedves Arany, ön nem jó botanikus. Ezek itt hársak. Menjen tíz lépéssel arrább, és üljön le ott! A tölgyek ugyanis ott vannak.

A Margitsziget 1939-ben
A Margitsziget 1939-ben